Dec 11, 2007

våfflor


nästa måndag bjuder astrid och aporna på glutenfria våfflor med mjölkfri glass. jag kan knappt bärga mig. jag älskar våfflor och glass. nu äter jag en grön paprika till mellis. jag önskar jag hade nyponsoppa, det är mellanmålets poster boy. jag har inte ätit sushi på två dygn nu men jag förlorade oskulden på våffeldagen. nu googlade jag "våfflor" men google ändrade till "paprikasås", varför skulle jag vilja söka efter paprikasås? våfflan har tydligen en egen hemsida: www.vafflor.se. här är våfflans historia:

Man har kunnat konstatera att våfflor gräddats så långt tillbaka som till medeltiden. Då gräddades naturligtvis våfflorna över öppen glöd. Järnen var även de annorlunda. De hade saxliknande grepp med två plattor framtill. Våfflan blev fyrkantig, men det rutmönster som finns idag fanns även då.

När man började grädda våfflor på järnspis i slutet av 1800-talet krävdes andra lösningar. Det var då man skapade det våffeljärn som funnits kvar ända till vår tid: det runda våffeljärnet med hjärtan. Våfflor har ätits både till vardag och fest. Eftersom det gick snabbt att grädda och eftersom man kunde variera ingredienserna var det en tacksam mat att tillreda och äta. De enklaste våfflorna innehöll bara mjöl och vatten. Till fest kunde man ha i både grädde, socker, smör och ägg.

I början av 1900-talet var det modernt att äta våfflor med grädde och sylt till kaffet som var ett måste efter söndagsprommenaden. Ofta gick man till något av alla de "våffelbruk" som fanns i och kring prommenadstråken. När Skansen öppnade och "skansenandan" blev populär bidrog även detta till att öka våfflans popularitet, då även som nationell symbol.

i usa finns den fina restaurangkedjan IHOP - international house of pancakes, och där har de bland annat carrot cake pancake, new york cheesecake pancake och pumpkin pancakes.

No comments: