Jan 3, 2009

kyss / modern times

jag har läst mina gamla 1600-1800-tals historieböcker idag och sett "the duchess" med keira knightley och gråtit så mycket över alla som inte fått kyssa någon utav kärlek. jag är så ledsen för det är så sorgligt, men så glad att jag får chans att göra det.

historia är den bästa föräldern för den visar saker man får veta att man inte får ta för givet.

Jan 2, 2009

Instruktionsvideo från 50-talet: Popular girls don´t park in cars

100 bästa 50-tals filmerna

det är rätt många jag inte sett än, så tur att jag har en tydlig uppgift:
http://digitaldreamdoor.nutsie.com/pages/movie-pages/movie_50s.html

50-tals instruktionsvideo: Cooking terms





(Klicka först på Martin Denny "Quiet village" klippet längst ned så får du trevlig bakgrundsmusik till instruktionsvideon.)

sander l gilman "fat"

en ny bok jag skulle vilja läsa heter "FAT A CULTURAL HISTORY OF OBESITY" av kulturhistorikern sander l gilman. kulturhistoria, sociologi och dess fundamentala utformning och utveckling genom tidernas kultur, ekonomi och teknik är bland det bästa jag vet och gör så att jag vill bege mig till skolbänken igen, (eller ännu hellre, till biblioteket vilket jag ta mig tusan ska göra hela helgen) - eftersom inget betyder något utan att tiden vi lever i begränsar och värderar det. jag ska läsa historia med fokus på folkliv och vardagskultur på 50-talet hela helgen.

utdrag ur karin johannissons recension av boken på www.dn.se:

"I "Fat. A Cultural History of Obesity" beskriver kulturhistorikern och psykiatrikern Sander L Gilman hur västerländsk kultur har sett på den feta kroppen. Men också hur fettskräcken i dag globaliseras och växer ut till en av nuets kraftfullaste hotbilder.

Det är en historia som definierar fetma som en störande faktor i relation till tre fält: hälsa, moral och skönhet. Fett blir ett problem inte bara för individen utan för hela samhällskroppen, en utmaning mot förväntade medborgardygder som disciplin, förnuft och ansvar. Det feta jaget är i själva verket ett tunt jag: dumt, slött, asexuellt och karaktärslöst. (...)

När han lägger fokus på fetma som socialt stigma varierar han sitt grundtema från en rad tidigare böcker om bland annat ras, sexualitet och fulhet. Det handlar om vilken kropp som samhället avkräver individen, och hur den makt är konstruerad som gör det möjligt att stöta ut de ofullkomliga. Också dem som bokstavligen inte håller måttet."

läs hela recensionen här: www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1352&a=868952

kalender


jag fick en väldigt fin bordskalender av syrran i julklapp. den är redan med i min morgonritual som nu består av tre steg: tofflor, nybryggt kaffe och så kalendern.

dagens lärdom

ah, bengt fritiofsson (tror jag han heter), tv4 nyhetsmorgons dryckexpert uttalade just wiehenstephaner och han sa ungefär VEJSTEFANER. då vet jag, tack så hjärtans upplysningsfaktorn.

Jan 1, 2009

indiekärlek

indie-in-love: zooey deschanel och ben gibbard i death cab for cutie & postal service har förlovat sig.

dame edna för m.a.c och daisy lowe för marc jacobs


2009s första nyheter blir att dame edna är M.A.Cs nya talesperson.
http://www.telegraph.co.uk/fashion/3901478/Dame-Edna-Everage-The-world-needs-my-beauty-secrets.html

och daisy lowes bild för marc jacobs.

det finns så många känslor att känna hur vet man exakt vilken grad vilken beskriven känsla ska ha


2009 är så bra. jag har tittat på tv, småstädat och ätit rester från igår och legat i sängen hela dagen. jag har funderat på känslor lite mer och jag tror jag har svårt att skilja på dom ibland. eller hur vet man vilken som är den förliggande känslan och hur den ska kännas? är detta den enda bakomliggande frågan bakom våra uttryck genom konst, kultur och poesi? ibland kan man bara vara sjuk men blir ju som konsekvens på lågt humör, ibland är man kär men känner sig psykiskt galen, ibland är man förvånad men tror man känner sig rädd och ibland är man brydd och tror man är ond eller deprimerad. igår tror jag att jag var så lycklig så jag blev helt överlumpad, eller jag vet inte. ibland är jag så glad att jag känner mig lyckligt lyckligt rosakär utan att ens ha en pojkvän att vara det i. det är intressant. det är inte konstigt att de sprutar ut oxytocin och andra ämnen i shoppinggallerior i usa, eller sprutar in extra syre i luften på casinon så man ska hålla sig vaken längre. kroppen är inte att leka med. DET ÄR FAN ALLVAR.

jag hade så roligt igår att jag nästan trillade av det höga taket av lycka. och vår gammeldags-middag med snittar, tal, sojakött med brunsås och rotfrukter, chokladsufflé till dessert samt vett-och-etikett-regler förklarade av richard var helt perfekt. vi ska börja med söndagsstek och jag har läst om 50-tals dating senaste timmen. det är så fint. jag ska börja kamma håret, köpa ordentliga fina underkläder och lära mig gå i högklackat igen.

for the love of ivanhoe


Rebecka fick inte Ivanhoe den här gången heller.

(Men jag har alltid varit hemligt kär i Brian Guilbert)

Dec 31, 2008

Grannarna har redan börjat



märklig känsla / jag gillar inte känslor

(det hände just en märklig sak när jag låg och halvsov i sängen och skulle ta en tupplur, så tänkte jag på en person och det började växa helt i bröstet och det kändes som jag spändes ut och huden blev tunn och varm och jag liksom blev helt full av klara känslor som om jag var på hög höjd och fick svårt att andas och det var så annorlunda och jag liksom låg och förvånat kände av känslan och jag tillåter vanligtvis inte känslor för jag gillar dom inte så jag brukar inte ta fram dom eller använda dom så mycket, men nu kanske jag hade släppt garden för jag var trött och jag bara kände mig helt KÄR. det var så annorlunda men bekant och jag kände mig som att jag hade ont och skönt på samma gång och aldrig kunde bli MÄTT.


nu måste jag verkligen ordna med maten för det blev ju ingen tupplur (dock var en naturlig reaktion att jag behövde en drink för att komma undan den överväldigande känslan men jag satte på britney spears "circus" istället.) )

xoxo/t

BEST OF 2008


BUILT TO SPILL
PÅ KB

LONDON MED PAPPA

MADONNA PÅ WEMBLEY


TIKI TUESDAYS/TIKI THURSDAYS RIP YMA SUMAC


SPONGEBOB SQUAREPANTS / FUN


SEBASTIAN TELLIER

RODARTE (MED KIM GORDON I PUBLIKEN)

PROM KLÄNNINGAR OCH LASERGLASÖGON

OBAMA

LOLCAT

GRAVID M.I.A

KÄRLEKSBREV

NYA PAR


KIM SOM BROOKE SHIELDS I RADAR

KATY P

JONATHAN SAUNDERS FÖR TOPSHOP


MAD MEN

"JERRY HALL SOM TANK GIRL"-FRISYREN

HOUSE OF HOLLAND


HAMISH BOWLES (OCH BATIKBYXOR)

BRITTISKA MATKRITIKER

GALLIANOSMINK

FUCK NU RAVE

ÖVERPYNTADE TEMARUM (BILD FRÅN FOX HOTELS I KPH)

FLIGHT OF THE CONCHORDS (OCH STENTVÄTTAT)

JOKERN

i-Ds MAJNUMMER MED 6 OLIKA OMSLAG MED AGYNESS DEYN


DAISY LOWE I AGENT PROVOCATEUR DIAMANTER

CHUCK BASS

ALEXANDER MCQUEEN

PIXIE GELDOF
nu kommer snart babydoll caroline, anna, max l och richard hit på middag! det blir 70-talsmiddag med sojakött med ungsrostade rotsaker, vildris och brunsås (plus dessert och förrätt som de andra ansvarar för!). svennemiddag är så rart.

fuck 2008, xoxo tessan!

ugly betty eller carrie bradshaw?





jag ser verkligen ingen skillnad på deras klädstil.

Dec 30, 2008

Marinerad tofu med ångkokta grönsaker hej då 2008 hej ny matbesatthet


eftersom jag periodsvis blir besatt av olika maträtter verkar jag nu kommit tillbaka till ångkokta grönsaker gjorda i bambukokaren. jag har de senaste tio åren bla gått igenom perioder med bagels, bloody marys, tonfiskröror, hot dog-bröd, gratänger, o´boy, varm banan, havre fras, sötpotatis, allt med sesamolja på, guacamole, långlagrad getost, dumplings, fondue, kalvlever, cocktailkapris, jordnötssmör, varma mackor, risnudelsoppa, råbiff, gubbröra, sill, ananas, tomatsoppa och nu senast svampomelett.

Pet Shop Boys - "Domino dancing"

hångeldröm

det var kul igår, jag hittade en påse under sängen med gamla CUTiE tidningar, min MP3-spelare och min sovmask, och inatt hade jag en sweet hångeldröm, så jag sov extralänge för att mjölka ur sista droppen. idag ska jag äntligen handla pyssel och mat till nyår för jag, carro och anna ska äta hos mig innan vi går till takfesten och jag vill ha den fina rosa STYLE-VOGUEklänningen till vänster på mig imorgon men den är rätt kall så jag ska se ifall jag hittar någon fin tröja på humana second hand.

Dec 29, 2008

Featurebild från Cutie okt 2004


Det var kul när alla tyckte det var Ball med miniväskor kring halsen häromsist för en månad sen. (Ja jag är ironisk och cynisk igen för ett ögonblick för uppenbarligen skärpte sig ingen ändå efter man fyllde 30)

jag tänkte säga

jag tänkte säga JAG VILL DÖ när jag såg att "Night at the Roxbury" var lagd efter nåt jävla program där volvo kör ett segelfartyg som uppenbarligen kostar mycket annonspengar men ingen annan (AKA tittare) någonsin kan bry sig om det eftersom de då vore idioter för alltid amen.

detta visar tv4 ikväll: Svenskt sportmagasin från 2008. Här ges en fördjupande bevakning från den världsomspännande seglingstävlingen Volvo Ocean Race. Programledare Andreas Odén tar emot kända seglare, experter och meteorologer som varje vecka ger sin syn på vad som hänt och vilka utmaningar och faror som väntar framöver. Tävlingen startar i spanska Alicante och avslutas i ryska St. Petersburg i juni 2009.

THIS JUST IN: katy perry lycka



jag köpte just biljetter till katy perry på nalen i stockholm 22 februari till mig och syster C, och jag ringde just och berättade det för henne och vi pratade om katy perrys dåliga musik och hennes fina bananer och magnifika garderob och vad vi skulle ha på oss för färgglada paljettklänningar kvällen ifråga för hon är så adoring ferouring.

Kvällens låt: Talk Talk - "Its my life"

sån vego 80s sång, kolla djuren som sjunger om liv då.

2008 kort briefing

liten notis angående 2008: en rungande majoritet har ordinerat 2008 som ett officiellt skitår (7 personer på facebook, dock alla av viktig popkulturellsocial status). men folkets park kvarteret, resor och tjejkompisar är dock BÄST. det är det bästa som hänt 2008 - madonnakonserten i london med pappa och att jag träffat och blivit kompis med så smarta och inspirerande damer som carro, louise, anna, mads och sanna som är som mycket små diamanter som man får ha på riktigt och jag känner mig verkligt glad från botten av mitt hjärta. killarna detta år var dock mesta bottennappen EVER (förutom landet-anders aka skäggige brunetten för han var snygg, alldeles för smart och gav mig renkött till frukost), men sen var allt mediokert med ett insläng av personlig misär-familjechock, bombmordattack samt jordbävning light, och nu som avrundning fyllde jag 30 och erkände att jag inte slutat gilla en jag gillat i tre år. tiki tuesdays/thursdays var också en av mina höjdpunkter samt naturligtvis kartellen, och så framförallt pastells och debasers alla abnormt bra utekvällar.