Apr 27, 2007

hockey djs

min text i nya ng handlar om hockey djs. se vad festligt och intressant:

Musik och sport hör vanligtvis inte ihop mer än att det brölas ”We are the champions” på det vinnande lagets läktare, eller att Orup gör en klappvänlig fotbollshit. Men det finns en sport där musiken alltid spelat en viktig roll som stämningsskapare och underhållning, nämligen hockey. Hockeymusiktraditionen började med organister som spelade da-da-da-da-da-daaaa! på Mortierorglar, och slutade i dagens hockeyhallar med melodier som Snickerboa (vid utvisning) samt We will rock you (vid nedsläpp). I Kanada, där de tar hockeytraditionen på sådant allvar att de till och med har hockeyspelare på sina dollarsedlar, använder de sig fortfarande av den gamla Mortierorgeln — organisten och hockey-djn jobbar sida vid sida. Trots att man i början använde sig av orglar även i USA, spelar numera alla amerikanska hockey-djs bara stadiumrock från topp40-listan.
Svenåke Svensson är talangscout för NHL-laget Boston Bruins och jag frågade honom om skillnaderna mellan hockeymusik i olika länder.
— I öststaterna spelar de mycket Abba och 70-talshits. I Norden är det mer individuellt. Hos IFK Helsingfors spelar de mycket Stones. I USA kör de mest rockiga samlingsalbum. Och de flesta lag brukar ha någon ”egen” låt. Jag tror LA Kings spelar Randy Newmans I love LA varje match. Förutom i Kanada så kommer hockeyorgeln fram ibland även i Europa — fast då är det såklart inspelat.
Spelar Boston Bruins Modern Lovers på matcherna?
— Nej, det tror jag inte.
Vilken är den mest udda musik du hört på en match?
— I Karlstad spelar de Sven-Ingvars på matcherna.
Vilken har varit den sämsta hockeydjn?
— Alla i Slovakien där de kör samma gräsliga låt nästan hela tiden. Las Ketchup tror jag låten heter. En bra hockeydj spelar annorlunda, energiska låtar som har ett syfte. Då blir det roligare att titta.
Niclas Roskvist har varit hockey-dj åt Malmö Redhawks i tio år och arbetat som vanlig dj sedan 1980 på ställen som Slagthuset och Etage. Likt många svenska hockeyhallar har Malmö aldrig haft en orgel utan bara spelat musik via cd eller dator.
— Jag väljer massor av låtar som jag sedan delar in i sex till åtta stilar med både nytt och gammalt. Alla taktfasta låtar som går att klappa till är bra — det blir större möjlighet att skapa stämning och få med sig publiken.
Vad tycker du om orgel?
— Vi kör inspelade klassiska hockeyslingor under korta pauser. Men rock är mest populärt.
Vilka är dina mest populära hockeylåtar?
— Cozy Powells Dance with the devil är en jättebra klappahänderlåt, även Opus Live is life, Dj Ötzi, Hermez Houseband och Centrefold funkar bra att klappa till. Denna säsong har vi kört Wilmer X, Spela under hot och Alice Coopers No more mr Niceguy som utvisningslåtar åt hemmalaget, och Alice Coopers Hey Stoopid och Surakål med Joddla med Siv när bortalaget blir utvisat.
Vad är viktigast att tänka på som hockey-dj?
— Att klippa all musik så att den startar där refrängen eller taktslingan ligger.
Blir du inspirerad av någon annan hockey-dj?
— Eftersom det är 30-35 matcher och man har andra jobb så hinner man inte kolla in så många andra. Det är dålig kontakt oss hockey-djs emellan.
Får du skuldkänslor om ni förlorar?
— Nej, men man försöker ju att anstränga sig för att hitta peppande låtar med ett syfte som inte är alltför uppenbart.
Från orgelslingan If you’re happy and you know it på Vancouver Canucks läktare är det rätt långt till att klappa händerna till Sven-Ingvars i Karlstad. Jag tror killarna i Slapshot och kultspelare som Bobby Orr skulle gå av isen ifall Snickerboa började dundra i högtalarna. Hockeykultur är lika delar spel, våld, teknik, mål, kyla och den stämningsskapande musiken. Hockey-djn och hockeyorganisten är sportvärldens kulturella nav.

Populära orgellåtar i Kanada:

• If you’re happy and you know it
• Mexican hat dance
• The hockey song
• Hockey night in Canada
• It’s a good ole hockey game
• How much is that doggie in the window (när någon sitter i utvisningsbåset)

Den enda låt du inte får spela under en match är ”Three blind mice” på orgeln för det är ett hån mot domarna och NHL och då bestraffas du med böter.

Populära låtar i Sverige:

• Snickerboa
• We will rock you
• Live is life
• Final countdown
• The Race

No comments: