Mar 22, 2007

förförarmat

mina absoluta favoritsallader är enkla och delikata och om du vill förföra någon via gommen och neråt så föreslår jag att du testar dom. jag lovar att du åtminstone får hålla handen.

granatäpplesallad:
blanda färsk spenat, rucolasallad, skivad avokado, rostade solrosfrön och granatäpplefrön. för att komma åt fröna enkelt så skär granatäpplet i två delar och slå ut fröna ur skalen med en stor sked. olivolja och maldon salt är gott till. (du kan byta ut avokadon mot getost)

svampsallad:
stek två sorters svampar på medelhög värme, exempelvis ostronskivling och champinjoner eller portabello. när det är klart har du i lite grovhackad salladslök och chili och lägger upp i en skål. blanda ner färsk spenat och ringla över lite flytande akaciahonung och juice från 1/2 till 1 lime. salta och peppra och servera. (här kan du också ha i getost om du vill för alla vet ju att getost är osten med stor O)

det är mycket gott med rökta räkor, tofu stekt i japansk sojasås eller någon fet fisk till dessa sallader. om du gillar rökta räkor kan du göra budgetvarianten och köpa frysta räkor med skal och en flaska liquid smoke (finns på hemköp, årets kap i köket!). sen läger du räkorna i ett foliepaket och häller över lite liquid smoke, japansk soja och klipper över lite persilja. sen lägger du in paketet i mitten av ugnen på typ 200 grader och då kan du stänga av värmen nästan direkt och bara låta allt stå och dra jävligt länge (typ en till två timmar) på eftervärme. sen packar du bara upp paketet och serverar med någon av salladerna och eventuellt någon citronmajonäs eller aioli. sjukt gott och enkelt, så kan du förföra din dejt med mousserande vin under tiden som maten blir klar. gillar ni stärkelse funkar råris bra till.

No comments: