Feb 13, 2008

kondis


kriterier på ett tantfik från bloggen potatisbakelse som håller fanan högt för tantfik och kaffe och kaka istället för latte och cookies:
  • Bryggkaffe som står framme i genomskinlig kanna eller pumptermos.
  • Påste. Varmvatten i genomskinlig kanna eller pumptermos.
  • Ögonblink.
  • Tråkiga pålägg, t.ex. smör, köttbullar och rödbetsallad, leverpastej, korv, paprikaringar, ost, brieost, salladsblad.
  • Socker i bitform, förpackat två och två eller i sockerskål.
  • Alla de vanliga bakverken: napoleonbakelse; potatisbakelse; mockabakelse; toscakaka; prinsessbakelse; grodbakelse; bananbakelse; biskvier; egna dammsugare; delikatoboll; vaniljhjärna; mazarin; snoddas; kanelbulle; vaniljbulle; wienerbröd; butterkaka; gifflar; knäckflarn med smörkräm; småkakor; frukttårta; kaffelängd; rulltårta osv.
  • Egna specialiteter, typ en egen bakelse eller samt egen logotyp som de trycker i choklad och på kakor.
  • Konservativa namn, typ iskaffe istället för frappuchino.
  • Läsk i glasflaskor, gärna apotekarnes och champis.
  • Old school-nötter: Hasselnöt, pistage.
  • Enhetligt möblemang.
  • Träpanel.
  • Vita kaffekoppar med fat.
  • Tårtgafflar.
  • Plastbricka.
  • Nummerlappar.
  • Cafeteriastämning.
  • Cafébiträde som vet vad alla kakor innehåller (hjälpsamt för allergikerna).
  • Blommor, gärna i plastmaterial, om levande endast s:t paulier.
  • Kallt ljus ovanifrån.
  • Plasttabletter (gärna med gäss eller blårandiga med citroner).
  • Tystnad (undantag: burrande från kylen, klingandet av sked i kaffekopp).
  • Tantsemla (=litet lock, lite grädde, mycket bulle).
  • Svartvita inramade ikeaplanscher typ byggarbetarna på en balk i luften, eller söt katt.
  • Beläget i samma lokaler som Folkets hus/kyrka/församlingshem
på kondiset Hollandia i malmö har de varm choklad med konjak. konjak! jag ska gubbsurfa där i helgen. man vet dessutom att det är ett tantfik när de inte har platta små kuddar i fönsterkarmen eller något som är GI eller gluten- och laktosfritt. .

2 comments:

Anonymous said...

Citykonditoriet i Stockholm är bäst! Ligger efter typ adolf fredriks kyrkogata, tre våningar upp i en kyrka (tror jag). Det är bara tanter och gubbar där och det är så himla fint! De har hemmagjorda bakelser och mackor med äckliga pålägg och allt som ska finnas!

Anonymous said...

Hollandia är helt underbart - mitt favoritcafé i Malmö. Testa deras passionsfruktscheesecake!