Oct 1, 2007

munkar


jag hittade just ett glutenfritt recept på guds gåva till mänskligheten: MUNKAR. det är från boken "Bakglädje" från Svenska Celiakiförbundet. jag älskar celiakiförbundet. jag ändrade så det blev laktosfritt också för ni rookieallergiker.

MUNKAR
75-100 g jäst
4 dl mjölk / sojamjölk
50 g margarin / mjökfritt smör
1 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
knappt 1 kg fin mjölmix

Till fritering: 5 dl matolja

Smula sönder jästen. Värm mjölk och margarin i en kastrull till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med degspadet, socker, salt och ägg. Arbeta samman bara så mycket att allt är väl blandat. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek.

Dela degen i 4 lika stora delar och varje del i 10 bitar. Forma bitarna till kransar. Hetta upp oljan i en gryta till 175 grader. Kontrollera temperaturen med en hushållstermometer eller med en bit vitt bröd. Om brödet blir gulbrunt på 1 min är temperaturen lagom. Koka några ringar i taget. Låt dem rinna av på dubbelt hushållspapper. Rulla dem i socker.

Lycka till!

----

tack celiakiförbundet, men jag vet inte hur man bakar. kan någon baka? det är helt sjukt om någon kan baka. sist jag bakade blev brödet stenhårt och fastnade i formen. jag kallade brödet bengt och skötte det som ett spädbarn men det skärpte sig aldrig och åkte i soporna. om man som allergiker skulle ta livet av sig vore det roligt om man köpte tio paket ballerina och skrev "det var nogaten" på gravstenen.

3 comments:

Cherry said...

jag kan baka!

Therese Svensson said...

OH har du några tips????

Cherry said...

JA! hela huvudet är fullt av dem. vad vill du baka? eller menar du generella baktips typ ha högre ugnsvärme de först fem minuterna för att chocka kakan = blir skitbra.