Feb 5, 2009

ugnsbakad rotselleri med grönmögelost

den här kanske kan få mig att komma över min potatisfobi.


Ingredienser för 2 portioner:


250 gram rotselleri
6,25 cl rostade hasselnötter
1,5 st potatis(ar)
2,5 dl vispgrädde
75 gram grönmögelost
0,5 tsk kumminfrön

gör såhär:
Varva den skalade och skivade rotsellerin, de hackade hasselnötterna och den skalade och skivade potatisen i en smord eldfast form. Häll över grädden och ugnsbaka 40 minuter i 200 grader. Strö över ost och kumminfrön och ugnsbaka ytterligare 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och osten är gyllenbrun.

från Köneman "Det moderna köket"

3 comments:

sara said...

jag har precis återupptagit kontakten med potatisen efter en tids uppehåll, den är ju så behändig. man kan göra god potatissallad utan den vita dressingen, potatispurjosoppa, potatismos (obs grovmosat), ugnsrostade klyftor, gratäng tillsammans med jordärtskockor, stuvning med persilja, kronans kaka och gamla trogna HASSELBACKSPOTATISEN, enormt retro.

therese svensson said...

gud_jag älskar hasselbackpotatisen. jag hyllade den nyligen på en lunch på SMAK då jag helt bisarrt nog satte i mig 6 potatisar (det var en potatis per år som jag INTE ätit potatis)

sara said...

här är morotssoppan förresten: till en person (mig) kokade jag en hyfsat normalstor, skivad morot i buljong, kanske 2 dl, med timjan och dillfrön, i miniliten gul lök och lite purjo, sedan stavmixade jag det och rörde i ett par msk crèmefraîche, man kan pressa i lite citronsaft också och riva i lite skal, men det hade jag inte hemma. vitlök och hackad persilja är också gott att ha i men det glömde jag.