Sep 29, 2008

for the love of nigella lawson och ärtor!

jag är nykär i nigella lawson (vi har vår andra smekmånad), genom hennes söndagssända program "Nigella express" - igår gjorde jag hennes ärtcurry muttar paneer fast med svamp istället för ost, och hade med mig som lunchlåda idag. till det åt jag saffrans- och chilikryddad alaska pollock och det var så gott. imorgon kommer nigella till illum i köpenhamn och skriver autograf EEEP! jag sa till mattias att jag ska börja ta kockautografer, men tyvärr kan jag inte åka till köpenhamn imorgon så jag får längta lite längre.

receptet till nigellas ärtcurry (jag skippade dock paneeren och tog grovhackade champinjoner istället fast fast tofu eller halloumi borde för bövelen funka lika bra det också, och jag har fan ingen mixer så jag hackade löken för hand och jag hade ingen vitlök eller garam masala heller men det blev gott med koriander, chili, mangocurry och spiskummin också. eh, det är ju en curry!):
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 8 ounces paneer, cut into 1/2-inch cubes
  • 1 onion, halved
  • 2 cloves garlic, roughly chopped
  • 1-inch piece ginger, roughly chopped
  • Sprinkling of salt
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1 teaspoon garam masala
  • 2 (10-ounce) packets frozen peas
  • 1 teaspoon tomato puree
  • 1 cup vegetable stock
  • Special equipment: food processor
  1. Heat the oil a large skillet and add the paneer cubes, in 2 batches, and fry until they are golden. Remove the golden cubes to a double thickness of kitchen towel. (It is possible to dry fry the paneer cubes in the pan with no oil, to avoid the oil splashing you. Then continue with the recipe below.)
  2. Pour all but about 2 tablespoons of the oil out of the pan. Put the onion, garlic cloves, and ginger into a food processor and blitz to a coarse pulp. Fry gently for about 5 minutes with a sprinkling of salt. Stir in the garam masala and turmeric and cook for another 2 minutes before adding the still frozen peas.
  3. Dissolve the tomato puree in the vegetable stock and pour over the contents of the pan. Stir again and turn the heat down to low, cover with foil or a lid and cook for 15 minutes, tasting to check that the peas are tender. You can cook muttar paneer up to this stage, if you like, uncovering and then reheating gently with the diced, oil-crisped cheese, or proceed directly now. In which case, take off the foil and add the paneer cubes to warm them through before serving.
fler nigella lawson express recept (aka crooscheck cooking!) här: http://www.bbc.co.uk/food/tv_and_radio/nigellaexpress_index.shtml

No comments: