Apr 17, 2008

plommon med getost (samt otäck cous-cous som kunde varit quinoa eller bovete)

jag önskar leila var allergiker, bodde i mitt hus och ville ge mig mat som blev över. det här lagade hon igår (p.s cous-cous smakar ju dock skit och är livsfarligt så jag skulle gjort den här med quinoa eller bovete):

Plommon cous-cous med caramelliserad lök 4 portioner

chutney:
en halv msk smör
1 gul lök
125 g katrin plommon
1 kanelstång
en halv tsk malen kanel
en halv tsk malen ingefära
2 msk socker
2 dl vatten

cous-cous:
1.5 dl cous-cous
3 dl vatten
en halv msk flytande kycklingfond
1 msk olivolja
en halv påse saffran (0.5 g)
en halv tsk kanel
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Topping till cous-cous fatet:
4 färska mogna plommon
1 msk olivolja
en halv msk flytande honung
100 g getost
en halv kruka färsk mynta
1.5 msk pumpakärnor, saltrostade

Lök och plommon chutney:
  1. Skala och skiva löken och fräs i den smör, mörkt gyllenbrun i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt katrinplommon, kryddor, socker och vatten och koka långsamt till nästan all vätska ångat bort.
Cous-cous:
  1. Koka upp vatten, fond, olja och kryddor.
  2. Häll i cous-cous gryn och låt det stå och svälla under lock cirka 5 minuter, rör om med gaffel.
Topping till cous-cous fatet:
  1. Dela och kärna ur plommonen.
  2. Ringla över olja och honung och stek dem i en het stekpanna.
  3. Lägg upp cous-cousen på ett stort fat och toppa den med caramelliserade löken, lägg på grillade plommonen, smula över getost, strö över pumpakärnor och plockade myntablad.
  4. Krydda extra med salt och svartpeppar.

No comments: