May 21, 2007

bönrecept

just ja! här kommer två bönrecept.

jamie olivers böngrej
koka borlottibönor i en timme med en hel oskalad vitlök (alltså en hel tjonk, inte bara en klyfta), en potatis och en tomat skuren i två delar. när det kokat klart häller du bort det mesta av vattnet och tar upp tomaten, potatisen och vitlöken. kläm ur vitlöksklyftorna på en tallrik (den är helt mjuk efter koktiden), ta bort skalet på tomaten och mosa ihop allt tillsammans med potatisen. lägg tillbaka smeten i kastrullen med bönorna och sätt tillbaka på plattan och rör om lite så det blir varmt och gott. salta med flingsalt och nymalen peppar. jag hade i färskklippt persilja, timjan+rosmarin samt citronskal också men det kan man nog göra som man vill.
- det här är gjort för färska bönor eller torkade (och blötlagda) bönor. tar du konservburksbönor vet jag inte riktigt hur man gör men jag antar att man förkortar koktiden eftersom man är ett jävla lato. fisk och sallad är gott till.

tessans nödböngrej
mosa kikärtor och vita bönor med en stavmixer, ha i tre matskedar av den hårda delen av kokosmjölken, vårlök, sesamfrön och parmesanost. stek i små plättar - eller ha i massa olivolja så det blir en såsig smet. ät med sallad och grillade grönsaker.

1 comment:

Anonymous said...

åh, tack tack!

emmy