Oct 12, 2008

mattias kroons béarnaise


Cooking with Kroon:

"Värm en liten kastrull på spisen. Lägg i en tesked finhackad shallotenlök, femtio gram hackade dragonstjälkar, sjuttio gram färskt hackad körvel, lite tellicherry-peppar, en nypa salt och fyra matskedar vinäger. Reducera ner till en tredjedel. Ta sedan bort kastrullen från värmen och lägg ner fem ägggulor. Börja nu vispa såsen lugnt och fint. Tillsätt gradvis 150 gram smält smör och vispa mer och mer intensivt tills såsen börjar bli tjock. När smöret är väl integrerat i såsen pressar du allt genom en finmaskig sil. Avsluta med att tillsätta en matsked vardera av finhackad dragon och körvel, samt en knivsudd chayennepeppar. Servera inte såsen för varm, då skär den sig."

1 comment:

Anonymous said...

okej, jag tänker inte lägga mig i ingredienslistan, men det verkar som att det fattas ett viktigt led i arbetsbeskrivningen. innan smöret tillsätts ska ägguleblandningen vispas över svag värme tills den tjocknar, sedan häller man i det hyfsat svalnade smöret, droppvis till en början och utan bottensats. annars blir det ingen bra béarnaise.