Plommon cous-cous med caramelliserad lök 4 portioner
chutney:
en halv msk smör
1 gul lök
125 g katrin plommon
1 kanelstång
en halv tsk malen kanel
en halv tsk malen ingefära
2 msk socker
2 dl vatten
cous-cous:
1.5 dl cous-cous
3 dl vatten
en halv msk flytande kycklingfond
1 msk olivolja
en halv påse saffran (0.5 g)
en halv tsk kanel
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Topping till cous-cous fatet:
4 färska mogna plommon
1 msk olivolja
en halv msk flytande honung
100 g getost
en halv kruka färsk mynta
1.5 msk pumpakärnor, saltrostade
Lök och plommon chutney:
- Skala och skiva löken och fräs i den smör, mörkt gyllenbrun i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt katrinplommon, kryddor, socker och vatten och koka långsamt till nästan all vätska ångat bort.
- Koka upp vatten, fond, olja och kryddor.
- Häll i cous-cous gryn och låt det stå och svälla under lock cirka 5 minuter, rör om med gaffel.
- Dela och kärna ur plommonen.
- Ringla över olja och honung och stek dem i en het stekpanna.
- Lägg upp cous-cousen på ett stort fat och toppa den med caramelliserade löken, lägg på grillade plommonen, smula över getost, strö över pumpakärnor och plockade myntablad.
- Krydda extra med salt och svartpeppar.
No comments:
Post a Comment